west city smiles
09:00 - 21:00
Δευτέρα-Παρασκευή
210 57 37 611
Τηλ.Επικοινωνίας
Δευτέρα-Παρασκευή
Τηλ.Επικοινωνίας
Η λεύκανση είναι η πιο συντηρητική τεχνική που διαθέτει ο οδοντίατρος για τη βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου των ασθενών. Είναι μία εντελώς μη επεμβατική τεχνική, ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλής, αρκεί να γίνει σωστά και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και οι οδηγίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λεύκανση είναι η καλή στοματική υγεία και η απουσία ενεργών φλεγμονών στην στοματική κοιλότητα.
Υπάρχουν τρεις τεχνικές λεύκανσης των δοντιών. Η πρώτη είναι η λεύκανση στο σπίτι, η δεύτερη είναι η λεύκανση στο ιατρείο και η τρίτη τεχνική περιλαμβάνει το συνδυασμό των δύο παραπάνω. Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με την χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων λεύκανσης και την χορήγηση κάποιου ήπιου λευκαντικού παράγοντα, ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Η μέθοδος αυτή διαρκεί συνήθως 2-3 εβδομάδες. Η δεύτερη τεχνική γίνεται στο οδοντιατρείο με την εφαρμογή ισχυρότερου λευκαντικού παράγοντα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας, εξαρτάται και η συνέχιση ή όχι της διαδικασίας. Η λεύκανση στο οδοντιατρείο ολοκληρώνεται συνήθως σε 2-3 επισκέψεις. Τέλος, μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο τεχνικών, ο οποίος περιλαμβάνει συνήθως μία ή δύο συνεδρίες στο οδοντιατρείο καθώς και τη λεύκανση στο σπίτι με τους νάρθηκες. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής γίνεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, ανάλογα τις ανάγκες του. Σε γενικές γραμμές η λεύκανση στο σπίτι υπερτερεί συγκριτικά με τη λεύκανση στο ιατρείο γιατί προσφέρει ένα πιο σταθερό αποτέλεσμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. έντονες δυσχρωμίες) ενδείκνυται ο συνδυασμός των δύο τεχνικών.
Η συνηθέστερη παρενέργεια που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της λεύκανσης είναι η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο. Πρόκειται όμως για ένα σύμπτωμα παροδικό, το οποίο σταδιακά υποχωρεί και εξαφανίζεται σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της λεύκανσης. Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία είναι ιδιαίτερα έντονη μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση ειδικού απευαισθητοποιητικού σκευάσματος.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη θεραπεία, σταθεροποιείται το επιτευχθέν χρώμα με μία μικρή ελάττωση του βαθμού λεύκανσης. Από εκεί και πέρα το διάστημα στο οποίο διαρκεί το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αρχικό χρώμα των δοντιών, αλλά και οι συνήθειες του ασθενούς (π.χ. κάπνισμα, στοματική υγιεινή). Αν μετά τον πρώτο χρόνο παρατηρηθεί κάποια υποτροπή μπορεί να γίνει μία αναμνηστική δόση λεύκανσης με τους ήδη υπάρχοντες νάρθηκες (εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο στόμα του ασθενούς και αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν), για μικρότερο χρονικό διάστημα (1 εβδομάδα συνήθως).
Οι όψεις είναι πολύ λεπτές “φλούδες” που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών βελτιώνοντας το χρώμα και το σχήμα τους. Αποτελούν μία ελάχιστα επεμβατική και πολύ συντηρητική θεραπεία αισθητικών προβλημάτων των δοντιών, διορθώνοντας διάφορες ατέλειες όπως δυσχρωμίες, αποτριβές, κατάγματα, αραιοδοντία (κενά μεταξύ των δοντιών) και μικρές ανωμαλίες στη διάταξή τους (π.χ. συνωστισμός). Τόσο οι όψεις πορσελάνης όσο και οι όψεις ρητίνης, στα χέρια του εξιδικευμένου οδοντιάτρου είναι το κλειδί για ένα υπέροχο χαμόγελο, απόλυτα φυσικό, παρεμβαίνοντας μόνο στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών και τροχίζοντάς τα ελάχιστα ή και καθόλου. Η διαδικασία αποκατάστασης μέσω όψεων, μπορεί να αφορά ένα μόνο δόντι ή και την ανακατασκευή ολόκληρου του χαμόγελου. Χρησιμοποιούνται με θαυμάσια αποτελέσματα στους ασθενείς με φυσικά δόντια και υψηλές αισθητικές απαιτήσεις, προκειμένου να αλλάξει ριζικά το χαμόγελο.
Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται από ειδικό κεραμικό υλικό, χωρίς τη χρήση μετάλλου. Η πορσελάνη μπορεί να μιμηθεί οπτικά την επιφάνεια των δοντιών με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά, απολύτως όμοια με της φυσικής οδοντοφυΐας. Το χρώμα των όψεων από πορσελάνη δεν αλλάζει με το πέρας των ετών, γιατί απορροφούν ελάχιστα έως καθόλου χρωστικές ουσίες και έχουν σαφέστατα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις όψεις ρητίνης, γιατί είναι πολύ πιο ανθεκτικό υλικό από τη σύνθετη ρητίνη.
Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μία πιο οικονομική λύση καθώς μπορούν να γίνουν και στο ιατρείο άμεσα, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση κάποιου ειδικευμένου οδοντοτεχνίτη. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους συγκριτικά με τις όψεις πορσελάνης είναι ότι το αποτέλεσμα που προσφέρουν δεν είναι μόνιμο, γιατί η σύνθετη ρητίνη φθείρεται πιο εύκολα και μπορεί να χρειάζεται να αντικαθίσταται τακτικά.
Ποια αποτελεί πιο συντηρητική τεχνική;
Παλαιότερα οι όψεις ρητίνης αποτελούσαν πιο συντηρητική θεραπεία, καθώς η εφαρμογή τους απαιτούσε λιγότερο έως και καθόλου, σε κάποιες περιπτώσεις, τρόχισμα των δοντιών. Ωστόσο η εξέλιξη στα ολοκεραμικά συστήματα έχει δώσει πλέον την ίδια ακριβώς δυνατότητα και για την κατασκευή όψεων πορσελάνης. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός όμορφου, φυσικού και αρμονικού χαμόγελου είναι πάντα η σωστή διάγνωση και ο σωστός σχεδιασμός. Τεχνικές, όπως το διαγνωστικό κέρωμα ή το Digital Smile Design (ψηφιακή σχεδίαση χαμόγελου), με δυνατότητα ψηφιακής αλλά και φυσικής (επί των υπαρχόντων δοντιών) προσομοίωσης του τελικού αποτελέσματος, μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων, ώστε να προσφέρεται στον ασθενή ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα, σεβόμενο τους οδοντικούς ιστούς, χωρίς να θίγεται η υγεία των δοντιών.
Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ο πλέον σύγχρονος και διαδεδομένος τρόπος αντικατάστασης ελλειπόντων ή κατεστραμμένων δοντιών. Το εμφύτευμα αναπαριστά μία τεχνητή οδοντική ρίζα που τοποθετείται στη γνάθο για να συγκρατήσει την στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία, σε περιπτώσεις απώλειας δοντιού ή δοντιών αντίστοιχα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο ή ζιρκόνιο, υλικά απόλυτα βιοσυμβατά, που κυριολεκτικά ενσωματώνονται στο περιβάλλον οστό. Πάνω στο εμφύτευμα εφαρμόζεται ένα εξάρτημα (abutment), που αντικαθιστά την μύλη του δοντιού και εν συνεχεία συγκολλάται ή κοχλιώνεται το τεχνητό δόντι που έχει κατασκευαστεί στο εργαστήριο. Έτσι αποκτούμε μία πολύ σταθερή βάση για το τεχνητό δόντι, το οποίο επιτρέπει κανονική ομιλία και μάσηση.
Μία σωστή θεραπεία με εμφυτεύματα ξεκινά με τον σωστό σχεδιασμό. Αρχικά πρέπει να γίνει προσεκτική κλινική και ακτινογραφική εξέταση της στοματικής κοιλότητας.
Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας εξελιγμένα συστήματα απεικόνισης της γνάθου σε 3 διαστάσεις όπως η αξονική τομογραφία, έτσι ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε το κάθε μας βήμα με απόλυτη ακρίβεια.
Τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για όλους;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα όλων των ηλικιών, που διατηρούν καλή στοματική υγιεινή και απώλεσαν δόντι ή δόντια εξαιτίας ατυχήματος, περιοδοντικής νόσου ή για άλλους λόγους. Πρωταρχικής σημασίας είναι η παρουσία ικανοποιητικού οστικού υπόβαθρου για τη στήριξη του εμφυτεύματος. Ιστορικό χρόνιων νοσημάτων, υπερκατανάλωσης καπνού και αλκοόλ μπορεί να αποτελούν αντενδείξεις τοποθέτησης. Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν συνίσταται σε ασθενείς με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, αρρύθμιστο διαβήτη, βαρείς καπνιστές, ασθενείς που πέρασαν πρόσφατα κάποιο καρδιακό επεισόδιο, που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία, ασθενείς που έχουν λάβει διάφορες κατηγορίες φαρμάκων και ειδικά διφωσφονικά.
Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος ήταν αρκετά πιο ευχάριστη ως διαδικασία από αυτήν της εξαγωγής ενός δοντιού. Η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και τελικώς η πλειονότητα των ασθενών την περιγράφουν ως «μία διαδικασία καλώς ανεκτή».
Πλεονεκτήματα από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων
-Φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων.
Τα εμφυτεύματα θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και με ιδιαίτερη φροντίδα, όπως τα φυσικά μας δόντια, ενώ είναι σημαντικό ο οδοντίατρος να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την σύγκλειση και την σταθερότητα των αποκαταστάσεων.
–Ποσοστά επιτυχίας.
-Διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων δοντιών.
Τόσο τα σύγχρονα εμφυτεύματα, όσο και οι σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης, καθιστούν την εμφύτευση μία σίγουρη και ασφαλή θεραπεία, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μία φλεγμονώδη νόσο μικροβιακής αιτιολογίας και συνήθως αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας. Στην ουλίτιδα υπάρχει μία επιφανειακή φλεγμονή των ούλων, η οποία με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία είναι πλήρως ιάσιμη. Εάν όμως η ουλίτιδα μείνει αδιάγνωστη και αθεράπευτη για πολλά χρόνια, τότε κάποια στιγμή μεταπίπτει στο επόμενο στάδιο που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα πλέον, η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα στους ιστούς και σταδιακά καταστρέφεται το οστό που στηρίζει τα δόντια. Αποτέλεσμα της καταστροφής του οστού είναι η δημιουργία θυλάκων, δηλαδή χώρου ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια, όπου συσσωρεύεται μικροβιακή πλάκα και τρυγία, η οποία δεν μπορεί να απομακρυνθεί πλέον από τον ασθενή με την άσκηση στοματικής υγιεινής, συμβάλλοντας έτσι στην διαρκή εξέλιξη της νόσου. Βασικό σύμπτωμα της περιοδοντίτιδας είναι η αιμορραγία των ούλων κυρίως κατά το βούρτσισμα και πολύ σπανιότερα αυτόματα. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί οιδηματώδη και κόκκινα ούλα, ενώ σε πολύ προχωρημένα στάδια μπορεί να αντιληφθεί κινητικότητα των δοντιών, αλλαγή της θέσης τους, δημιουργία κενών ανάμεσα στα δόντια και σημαντική υποχώρηση των ούλων. Η καταστροφή του στηρικτικού οστού είναι μη αναστρέψιμη και για αυτό όταν η περιοδοντίτιδα παραμένει αδιάγνωστη και αθεράπευτη οδηγεί στη μόνιμη απώλεια των φυσικών δοντιών.
-Πώς γίνεται και τι περιλαμβάνει η περιοδοντική θεραπεία; Είναι επώδυνη;
Η περιοδοντική θεραπεία αποσκοπεί στην εξάλειψη της ενεργού φλεγμονής, προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου. Η πρώτη φάση ενεργού θεραπείας περιλαμβάνει την απομάκρυνση της υποουλικής τρυγίας και μικροβιακής πλάκας. Γίνεται συνήθως σε τέσσερα ραντεβού, καθώς χωρίζεται το στόμα σε τέσσερα τεταρτημόρια και κάθε φορά γίνεται “βαθύς’’ καθαρισμός στο αντίστοιχο τεταρτημόριο, αφού έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία. Μετά το πέρας της αναισθησίας, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μία μικρή ενόχληση, η οποία αντιμετωπίζεται με ήπιο παυσίπονο. Βασικές προϋποθέσεις για να πάει καλά η θεραπεία και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να είναι απόλυτα συνεπής με τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που θα του δοθούν, καθώς και με τις επανεξετάσεις του, όπως αυτές θα καθορισθούν από τον θεράποντα ιατρό. Μερικές φορές, ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού μετά τη μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να χρειασθεί σε κάποιες περιοχές του στόματος να γίνει και χειρουργική θεραπεία.
-Μπορεί η περιοδοντίτιδα να συνδέεται και με άλλες ασθένειες; Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα;
Μολονότι η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος μικροβιακής αιτιολογίας, όπως προαναφέρθηκε, μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα, συμμετέχει δευτεροπαθώς στους παθογενετικούς μηχανισμούς της νόσου, δρώντας ως επιβαρυντικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές φαίνεται να είναι περισσότερο ευπαθείς ως προς την βαρύτητα και την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. Παρόμοια ευπάθεια φαίνεται να έχουν και οι διαβητικοί ασθενείς, ενώ όσο πιο καλά ρυθμισμένος είναι ο διαβήτης τόσο μειώνεται αυτή η επίδραση.
Επισκεφτείτε μας για προληπτικό έλεγχο ή θεραπεία.